Friday, June 25, 2010

Top Stories in Albania 6/24/10

Thanks to BIRN, below are the top newspaper stories in Albania yesterday!

***

Albania Press Review - June 24, 2010
Tirana | 24 June 2010 |

Albanian newspapers

Here are the top stories in Albania’s main newspapers. Balkan Insight has not verified the reports and cannot vouch for their accuracy.


SHEKULLI

The European Parliament adopted a resolution on Monday to back the visa liberalisation deal with Albania.

SHQIP

International media watchdog organizations condemned the €400,000 fine against Albania’s Top-Channel TV for exposing the sex scandal involving the former Minister of Culture Ylli Pango.

PANORAMA

Albania’s Helsinki Committee has filed a suit at the Constitutional Court against the recently passed anti-mafia assets confiscation

Thursday, June 24, 2010

Clinton Speaks Against Homophobia in Albania

Bravo to US State Secretary Hillary Clinton for shining a light on the continued maltreatment of gays on Albania. It seems that even with the advent of democracy back in 1990, gays suffer the same, no-change discriminations they underwent during the brutal Enver Hoxha communist regime!

***

Clinton Speaks Against Homophobia in Albania
Tirana | 24 June 2010 |


As part of a speech made in celebration of lesbian, gay, bisexual and transgender (LGBT) month US Secretary of State Hillary Clinton spoke in support of an Albanian gay man who came out publicly during a popular reality show.

"In Albania, a young man named Klodian Cela recently came out on a popular television program called Big Brother and soon after, our ambassador, John Withers, went on television to publicly express support for this man,” said Clinton during her speech.

“He visited his hometown and he invited him to an event at our Embassy, conveying to all Albanians that the United States supports his rights and respects his courage," Clinton added.

Cela’s expression of his sexual orientation on the show in February provoked a series of small protests in his hometown of Lezha, in northern Albania, which were condemned by Ambassador Withers and various rights groups.

The Albanian parliament approved in February a sweeping anti-discrimination law that includes protection of the rights of sexual minorities, winning praise from activists.

Although the new anti-discrimination did not include a provision that legalizes same-sex unions, as previously proposed by Prime Minister Sali Berisha, activists applauded it as a step forward for the gay community.

While the Albanian parliament decriminalised homosexual relations in 1995, more than a decade later gays and lesbians are still heavily stigmatised, and a majority hide their sexual orientation, fearing that if it is discovered their safety will be endangered.

Human rights reports on Albania concede that ingrained attitudes among the public leave Albanian gays and lesbians on the fringes of society. Albanian Human Rights Group reports that Albanian homosexuals face “intolerance, physical and psychological violence - often from the police - and discrimination in the workplace.”

Robert Elsie: Albanian Historian Extraodinaire!!

Each time, I receive a communication from Robert Elsie, I know I'll be the recipient of some marvelous new information about Albania and the Albanians. Indeed, I hope the Albanian government has been cognizant of Robert Elsie's unique, ongoing Albanian studies and has recognixed him and them accordingly!

Here's Robert Elsie's most recent, important contributions.

Bravo, Robert!

***

Dear Van,

I have recently put new material on my websites.

Please have a look, if you are interested.

There are seven new texts of Albanian history under

www.AlbanianHistory.net

1671, Stefano Gaspari -Travels in the Dioceses of Northern Albania
1912, Leo Trotzki - Hinter einem Zipfel des Vorhangs (in German)
1916, Theodor Ippen - Nineteenth-Century Albanian History
1933, Ahmed Zogu - King Zog Tells his Story
1934, Herman Bernstein - Little Albania is the Pawn in the Great Diplomatic Game
1959, Arshi Pipa - Communism and Albanian Writers
2010, Kolec Topalli - Communist Persecution in Albanian Studies

and, finally, listen to the voice of "King Zog of the Albanians" under

www.AlbanianLanguage.net

best wishes,
Robert Elsie

Wednesday, June 23, 2010

More about Fatos Lubonja

On December 13, 1997, I posted a Frosina infobit titled "Fatos Lubonja: Albania's Vaclav Havel?" to Frosina's WebSite www.frosina.org where it can still be found under "Infobits/Historic Personages." Thus, I was pleased to receive the updated E-Mail about him below from Morelle Smith to keep Lubonja's worthy name front and center. A big tip of the Christo cap to Morelle Smith for adding to the body of information about Fatos Lubonja.

As stated previously, my wife, Jane, and I were pleased to arrange a dinner party in honor of Fatos Lubonja when he once visited our city to give a lecture at Boston University. Notwithstanding his long imprisonment by the repressive communist government in Albania, we found Fatos Lubonja to be of good will, pleasant demeanor, and, especially, not bitter. Fatos Lubonja's unbroken spirit during his 17-year prison confinement in Albania immediately brought to mind the poem "Invictus" (see Note below)that nurtured Nelson Mandela during his own long imprisonment on Robben Island in South Africa.

***


Morelle Smith to frosinainfo@gmail.comJun 14

Dear Van Christo,

I was delighted to come across your blog about all things Albanian and particularly the essays on Fatos Lubonja. I lived and worked in Albania ten years ago and have been back several times. I met Fatos [and John Hodgson his translator] last year in Edinburgh Scotland, when he gave the PEN lecture at the Edinburgh Book Festival and again in Tirana later in the year, when I was there for the Byron conference and I agree he is a wonderful man. I wrote a review of his book Second Sentence, first published in the TLS and it can be read on the Scottish PEN website
http://www.scottishpen.org/news/archive/review-of-fatos-lubonjas-second-sentence.

I also wrote an article about him, his book, and being in Tirana, which can be found on the online Scottish Review here http://www.scottishreview.net/MSmith157.html

I'll look forward to reading more of your blog,

with Best Wishes,

Morelle Smith

Rivertrain
>

Note: See wonderful (excellent!)Albanian translation of the inspirational "Invictus" by our talented Albanian poet, Merita Bajraktari McCormack, on Frosina Blog posted June 10, 2010.

Tuesday, June 22, 2010

VOA interview with Prof. Sami Repishti on political climate in Albania

I wish the following interview with Dr. Sami Repishti on the VOA recently about the current political climate in Albania was also in the English language, nonetheless, I'm pleased to post his important comments below as they were spoken in the Albanian language to the Frosina Blog for those Albanians everywhere who visit it.

Perhaps a visitor to the Frosina Blog can translate Prof. Repishti's comments into English for the edification of English language speaking visitors to our Blog?

***

Kolege
Me poshte nje interviste intersante e prof. Sami Repishtit ne Zerin e Amerikes.
cerciz

Në Shqipëri nuk ka një klasë politike serioze, por dy grupe që luftojnë njëri-tjetrin
Ilir Ikonomi | Nju Jork E mërkurë, 16 Qershor 2010

Një studiues i njohur i çështjeve shqiptare thotë se në Shqipëri nuk ka një klasë politike serioze por dy grupe që luftojnë njëri-tjetrin. Në një intervistë për Zërin e Amerikës, Profesor Sami Repishti foli edhe mbi marrëdhëniet mes Shqipërisë dhe Kosovës si dhe mbi çështjen e masakrës së Tivarit, e cila është bërë përsëri objekt diskutimesh në Shqipëri.

Zëri i Amerikës: Çfarë mendoni për luftën e ashpër politike që zhvillohet sot në Shqipëri?
Sami Repishti: Përshtypja ime është se nuk kemi një klasë politike serioze në Shqipëri. Në Shqipëri kemi dy grupe që luftojnë njër-tjetrin, dy grupe që ose nuk pranojnë diversitet brenda ose që i janë nështruar vullnetit të një kryetari. Shqipëria ka nevojë për solidaritet mes të gjithë atyre që e duan vendin. Nuk mund t’i mohohet e drejta e dashurisë për Shqipërinë asnjeriu. Vetëm ata që janë dënuar nga gjyqi ose që kanë lyer duart me gjak nuk kanë të drejtë të flasin, të tjerët kanë të gjithë të drejtë të flasin pavarësisht nëse janë ose nuk janë në pushtet. Mënyra se si është organizuar jeta politike sot në Shqipëri e ndarë në dy grupe, ose Partia Demokratike ose Partia Socialiste, për mendimin tim është e gabuar. Ka njerëz që nuk janë dakord as me Partinë Demokratike as me Partinë Socialiste megjithatë atyre nuk u është dhënë asnjë mundësi për të shfaqur mendimin e tyre sepse arena politike është zaptuar nga këto dy parti. Sot është vështirë të thuash se cila palë e ka mirë e cila gabim sepse ato përjashtojnë çdo mundësi diskutimi ose dialogu me palën tjetër. Ka ikur koha e monologëve. Jetojmë në një botë me shumë varietet dhe kjo duhet të pasqyrohet edhe në politikën shqiptare. Në politikën shqiptare nuk ka mirëkuptim, ka vetëm urrejtje dhe përbuzje. Gjuha që përdoret në diskutimin politik është kaq e ulët sa të vjen turp. Unë jam shumë i shqetësuar nga imazhi që po projekton sot Shqipëria në botën e jashtme.

Zëri i Amerikës: Por në një farë mase a nuk mund të quhet sukses i politikës shqiptare anëtarësimi i Shqipërisë në NATO?
Sami Repishti: Hyrja e Shqipërisë në NATO nuk është meritë e politikës së Shqipërisë në vetvete por është një proces i pandalshëm. Shqipëria është pjesë e Evropës dhe dashje pa dashje ne do të hyjmë në Evropë, edhe sikur shqiptarët të thonë nuk e duam Evropën. Shqiptarët kanë hyrë në NATO sepse kanë një pozitë gjeografike me rëndësi dhe natyrisht ata do të ndjekin rregullat e NATO-s, do të zbatojnë të gjitha detyrimet dhe do të kenë edhe përfitimet e NATO-s. Por të thuash që hyrja e Shqipërisë në NATO është meritë e këtij apo atij grupi politik, kjo është e ekzagjeruar.

Zëri i Amerikës: A ka patur një interesim serioz për Kosovën nga ana e Shqipërisë?
Sami Repishti: Shpesh herë, ngjarje me rëndësi në Kosovë nuk janë deklaruar në Shqipëri ose Shqipëria nuk ka marrë një pozicion të caktuar ndaj tyre deri sa janë prononcuar fuqitë e mëdha. Mendoj se kjo është një mungesë e madhe e politikës shqiptare. Shqipëria duhet të luajë një rol pozitiv, rolin e udhëheqjes në opinionin publik ndërkombëtar për çështjen e Kosovës.Mungesa e interesit të Shqipërisë për Kosovën shihet se kur gjendja politike në Shqipëri nuk egërsohet dhe partitë politike nuk kanë nevojë ta shfrytëzojnë elementin kosovar atëhere problemi i Kosovës pothuajse hesht në Shqipëri. Por, sa krijohet një situatë politike e egërsuar në Shqipëri, me qëllim që të evitojnë kritikën ose të largojnë interesimin e publikut shqiptar për njërën ose tjetrën parti politike, atëhere del në shesh Kosova. Unë besoj se kjo është gabim.

Nëqoftëse qeveria e Shqipërisë do të kishte patur një qëllim me të vërtetë serioz për problemin e Kosovës, ata duhet të kishin krijuar që në fillim një institut për studime mbi Kosovën. Ky institut duhet të ishte bërë nga studiues pavarësisht nga përkatësia politike, nga elementë që e njohin gjendjen dhe historinë e Kosovës, nga njerëz që kuptojnë zhvillimet ndërkombëtare në Evropë dhe në botë. Dhe ata do të kishin qenë edhe si orientim për qeverinë shqiptare.

Zëri i Amerikës: Në Shqipëri përsëri ka dalë në skenë çështja e masakrës së Tivarit ku mendohet se shumë shqiptarë të Kosovës janë vrarë nga forcat serbe në mbarim të Luftës së Dytë Botërore. Përse politika në Shqipëri po reagon me kaq vonesë?
Sami Repishti: Kjo është përsëri çështje e pakujdesisë së qeverisë shqiptare për Kosovën. Çështja e Tivarit duhet të ishte ndjekur që në vitin 1992, kur erdhi në fuqi Partia Demokratike. Jo vetëm Tivari por edhe masakra të tjera që janë bërë në Kosovë. Kjo do t’i kishte dhënë shumë dorë edhe zhvillimit të ngjarjeve në Kosovë por edhe opinionit publik për ta kuptuar problemin e Kosovës, sepse shtypja serbe në Kosovë nuk përqendrohet vetëm në vitet 1988-99. Bota duhet të sqarohet. Këto janë gjëra të vjetra por hidhen në skenë si pikë diskutimi sa herë që janë sheshe për të turbulluar situatën politike në Shqipëri. Kjo është e padrejtë.

Zëri i Amerikës: A i ka patur mundësitë shteti shqiptar që të hetojë mbi këtë masakër, për shembull të hapë dosje të caktuara?
Sami Repishti: Shteti shqiptar është në një pozitë që e ka përgatitur me duart e veta. Hetime për krime nuk janë bërë as vetë në Shqipëri. Ka vetëm rrëfime individuale ose shkrime aty këtu të ndonjërit që ka patur guximin për të shkruar ndonjë libër. Si mund të flasësh për krime në Kosovë kur nuk flet për krimet që janë bërë në Shqipëri? Kjo gjë duhet të ishte bërë me rregull. Krimet në Shqipëri duhet të ishin vënë në dukje, po ashtu edhe ato në Kosovë, problemi do të ishte sqaruar me kohë dhe bota duhet të ishte venë në dijeni. Nuk gjendet akoma një rast, që kur është krijuar Shqipëria më 1912 e deri tani, që një qeveri e Shqipërisë të ketë përkrahur zyrtarisht Kosovën. Të gjithë kanë luajtur një politikë oportuniste, duke e mbajtur mirë me Serbinë, me Greqinë ose me Italinë. Problemi kosovar është ngritur vetëm për përfitim politik në Shqipëri.

Zëri i Amerikës: Në Shqipëri është hedhur ideja se presidenti i fundit komunist Ramiz Alia duhet të dijë për çështjen e Tivarit. A duhet të hetohet ai?
Sami Repishti: Ka mundësi që Ramiz Alia të dijë më shumë se sa dimë ne sepse ishte komisar divizioni në Jugosllavi dhe ka qenë pak a shumë i informuar. Unë nuk besoj se Alia i ka ditur të gjitha masakrat që kanë bërë serbët. Tivari është vetëm një prej tyre por ka edhe masakra që janë bërë brenda Kosovës. Ai e ka mbajtur gojën të mbyllur dhe duhet ta vrasë ndërgjegja, por nuk besoj që ai t’i dijë të gjitha.

Friday, June 18, 2010

EP Leaves Albania EU Fate to Country's Politicians

And so the sad saga about the standoff between Berisha and Rama to resolve their political differences goes on and on jeopardizing Albania's chances to enter the EU.

Read on...


***

EP Leaves Albania EU Fate to Country's Politicians
| 17 June 2010 |


Top members of the European Parliament have expressed regret that the two main political parties in Albania have been unable to solve their political stalemate, and have warned that the country risks stalling its EU bid if it does not find a solution.

“We sincerely regret that the Albanian Government and the opposition could not overcome their differences and have therefore not yet been able to take further necessary steps towards meeting the country's European ambition,” MEPs Joseph Daul and Martin Schulz said in a joint statement.

Daul is the president of the centre-right EPP grouping, and Schulz is the president of the centre-left S&D grouping in the European Parliament.

The two men, on behalf of their political groups, initiated talks between Albanian Prime Minister Sali Berisha and opposition leader Edi Rama to help the country find a solution to the political dispute between the two main parties following the Albanian general elections on June 28, 2009.

Berisha, who heads the ruling Democratic Party, and Socialist Party leader Rama have been locked in a standoff over the results of the June 28, 2009 parliamentary elections, which Berisha's party narrowly won.

The Socialists blame alleged electoral fraud by the government for their loss and have sought a recount of election ballots. The government has stubbornly refused the recount as unconstitutional, arguing that it is a decision for the courts to take.

Daul and Schulz organised a meeting in Strasbourg on May 20 which was supported by the EU foreign policy chief Catherine Ashton and EU Enlargement Commissioner Stefan Fuele, who was present at the meeting.

Representatives of the two sides have also met with an advisory team in Brussels and Tirana and have explored the views and positions of each party.

“We stress - together with the Council - that it is the responsibility of the Government of Albania together with the opposition to promptly find, in a transparent manner and in full respect of the Albanian constitution, solutions to the current stalemate and ways forward which will be required for the country on its EU path,” Daul and Schulz said in their statement.

They emphasized the Parliament's continued support for Albania’s path towards the European Union based on the Copenhagen criteria as well as the criteria defined by the December 2006 European Council conclusions on the renewed consensus for enlargement.

“In this context, we hope that the Albanian political leadership understands well that overcoming the present political controversies is crucial for the progress of the country's European integration and for the promotion of the Albanian citizens' European aspirations,” the MEPs warned.

They also asked the Albanian opposition to stay in the national parliament to continue their work and asked that the government work jointly with the opposition with the aim of reforming the electoral system and parliamentary procedures.

Wednesday, June 16, 2010

Granddaughter Anna Christo graduates college with honors

Jane and I extend our love and heartiest congratulations to granddaughter, Anna Christo, who just received her Bachelor of Arts degree in Biology from Lafayette College in Pennsylvania. Anna is the younger daughter of my son, Jeffrey, and his wife, Liz, and Anna is as lovely and charming as she is academically accomplished. Jane and I are both proud and happy for her, and here are just a few of the reasons why:

Anna Christo -Honors and Awards

Abbott Scholarship, Walter L. McCammon Scholarship, Lafayette Leadership Conference, Balcanoff Scholarship, Massachusetts Grand Lodge Scholarship, National Honor Society, Spanish National Honor Societywww.frosina.org/blog/

Inspirational Poem "Invictus" in Albanian and English

I was extremely pleased when the very talented Albanian poet, Merita Bajraktrai McCormack, accepted my invitation to translate the well-known, inspirational poem "Invictus" by William Ernest Henley into the Albanian language. Now, Merita's excellent translation can serve to inspire Albanians everywhere they are located in the world where the poem can be recited by both children and grownups. The Albanian translation below is followed by Henley's original poem in English.

Please forward "I Pamposhturi" to as many Albanians as possible.

Thanks.

***

Filmi "INVICTUS - I PAMPOSHTURI,” me regjisor Clint Eastwood, ku rolet kryesore luhen nga Morgan Freeman dhe Matt Damon, ben nje kronike te shkurter ne karieren
e Nelson Mandeles kur ai u zgjodh heren e pare si President i Afrikes se Jugut.
Poezia "Invictus - I Pamposhturi," shkruar nga Uilliam Earnest Henley e frymezoi presidentin Mandela dhe e ndihmoi ate te duronte burgimin e tij 30 vjecar ne ishullin Robbin.

I PAMPOSHTURI

Kësaj nate të errët që më ka Mbështjellë,
Meterrin e saj të zi si fundi i një pusi Të pa anë,
Unë falënderoj cilado qofshin ato Perëndi,
Për shpirtin e pamposhtur që më Dhanë.

Mbërthyer keq, në këtë mjerim, prej Fatit
Unë nuk dridhem, as bërtas duke u Turrur.
Prej kamxhikeve të jetës kokën e Kam të përgjakur
Por qëndroj kryelartë dhe aspak i Përulur.

Përtej këtij vendi plot zemërime dhe lot
Më shfaqen vec tmerre dhe hije
Megjithatë, kërcënimi i viteve
Më trim do më gjejë sa herë që të vijë

Nuk po pyes se sa e ngushtë do Jetë porta,
Sepse unë, jam i zoti i fatit tim,
Unë, jam kapiten, i shpirtit tim.

- Nga William Ernest Henley

Shqiperoi Frosina Merita Bajraktari McCormack


***

The movie, "Invictus," directed by Clint Eastwood and starring Morgan Freeman and Matt Damon chronicles a brief span in Nelson Mandela's career when he first became President of South Africa. "Invictus" is a poem by William Earnest Henley that inspired President Mandela and helped him endure 30 years of imprisonment on Robbin Island.


INVICTUS

Out of the night that covers me,
Black as the Pit from pole to pole,
I thank whatever gods may be,
For my unconquerable soul.

In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeonings of chance
My head is bloody, but unbowed.

Beyond this place of wrath and tears,
Looms but the horror of the shade,
And yet the menace of the years
Finds, and shall find, me unafraid.

It matters not how strait the gate,
how charged with punishments the scroll.
I am the master of my fate;
I am the captain of my soul.

- William Ernest Henley

www.frosina.org/blog/

Thursday, June 10, 2010

Albania Parliament Returns to Normal

Here's a bit of good news after some months of impasse about the standoff between Rama and Berisha - Parliament is - finally - back in business!!

Check it out...

***


Albania Parliament Returns to Normal
Tirana | 09 June 2010 |

Albania’s parliament is expected to get back to business on Thursday following the nomination by the Socialist opposition of a deputy speaker and committee members after a nearly nine month-long boycott of the assembly.

The Socialist parliamentary group today nominated experienced MP Namik Dokle as deputy speaker and several other MPs to vacant committee positions. Dokle’s nomination will be put to vote on Thursday on the assembly floor.
The Socialists, who had boycotted parliament since September over the disputed results of the parliamentary elections, returned late last month following the initiation of EU sponsored talks that aim to find a compromise solution for the political crisis.

While the talks have not yet yielded a solution, with Prime Minister Sali Berisha and opposition leader Edi Rama still hunkered in their positions, the opposition has ended what it called its “conditional relationship with parliament.”

Berisha and Rama have so far failed to agree on the powers of a parliamentary commission set to investigate alleged irregularities in the parliamentary ballot held on June 28, 2009. The race was narrowly won by Berisha’s Democratic Party-led coalition.

While the Socialists seek a recount of the ballots, claiming that the government’s alleged fraud was to blame for their electoral loss, the majority insists that the opposition has exhausted all legal means for a recount to take place.

Friday, June 4, 2010

Well, well. It appears that the most recent efforts of outside arbitration have failed to help resolve the political stalemate between Messrs. Rama and Berisha about the results of the 2009 Albanian elections. Too bad.

Below is BIRN's take on international attempts to arrive at a political settlement between Rama and Berisha so the Albanian parliament can finally get on with its work...

***


EU ‘Deadline’ on Albania Political Crisis Expires
Tirana | 04 June 2010 |

An unofficial deadline set in a meeting in Strasbourg for Albanian political leaders to resolve the country's political crisis expired on Thursday with no solution in sight.

After meeting with EU representatives in Strasbourg two weeks ago, Albania's main political parties have failed to reach an agreement to overcome the political stalemate that has plagued the country for almost a year.

Prime Minister Sali Berisha from the ruling Democratic Party and opposition leader Edi Rama of the Socialists have been locked in a stalemate over the results of the June 28, 2009 parliamentary elections, which Berisha's party narrowly won.

Berisha and Rama continue to disagree on the powers and procedures that should be followed by the parliamentary commission charged with investigating alleged fraud in the elections.

Rama and Berisha met with representatives of the European Parliament in Strasbourg on May 20. EU Enlargement Commissioner Stefan Fuele was also present for the talks.

A group of legal experts from Brussels visited Albania this week in an effort to find points that might bring the stances of the two Albanian political parties closer.

A new meeting sponsored by the European Parliament is expected to follow in the coming days. EU officials have previously warned that the country risks having its application for candidate status frozen unless a compromise to the crisis is reached.