Monday, December 28, 2009

The recent movie, Invictus, directed by Clint Eastwood and starring Morgan Freeman and Matt Damon chronicles a brief span in Nelson Mandela's career when he first became President of South Africa. Invictus is a poem by William Earnest Henley that inspired President Mandela and helped him endure 30 years of imprisonment on Robbin Island. I thought you would be egually inspired.

Following the Henley poem is an Albanian language version "I PAMPOSHTURI" by the noted and taleted Albanian poet, Merita Bajraktari McCormack, who captured the true essence and spirit of Henley's inspirational poem.


INVICTUS

Out of the night that covers me,
Black as the Pit from pole to pole,
I thank whatever gods may be,
For my unconquerable soul.

In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeonings of chance
My head is bloody, but unbowed.

Beyond this place of wrath and tears,
Looms but the horror of the shade,
And yet the menace of the years
Finds, and shall find, me unafraid.

It matters not how strait the gate,
how charged with punishments the scroll.
I am the master of my fate;
I am the captain of my soul.

- William Ernest Henley


***

I PAMPOSHTURI

Kësaj nate të errët që më ka mbështjellë
Meterrin e saj të zi si fundi i një pusi të pa anë
Unë falënderoj cilado qofshin ato Perëndi
Për shpirtin e pamposhtur që më dhanë

Mbërthyer keq, në këtë mjerim, prej fatit
Unë nuk dridhem, as bërtas duke u turrur
Prej kamxhikeve të jetës kokën e kam të përgjakur,
Por qëndroj kryelartë dhe aspak i përulur

Përtej këtij vendi plot zemërime dhe lot
Nuk ka më vend për tmerre dhe hije
Ndaj dhe kërcënimi i viteve,
Më trim do të më gjejë sa herë që të vijë.

Nuk po pyes se sa e ngushtë do jetë porta
Apo sa e gjatë akuza për n'amshim
Sepse unë, jam i zoti i fatit tim
Unë, jam kapiten, i shpirtit tim.


Shqipëroi për “Frosina” Merita B.McCormack
March 21 2010

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home